top of page

Το Έργο

Η αναμενόμενη ωφέλεια από την εκτέλεση του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι σημαντική καθώς θα συμβάλλει:

Στη προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων μέσω της προώθησης μηδενικών περιβαλλοντικών εκροών (zero waste) στις διαδικασίες οινοποίησης και παραγωγής αποσταγμάτων.

Στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων και παραπροϊόντων οινοποίησης για τους σκοπούς της βιοοικονομίας, μέσω της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως είναι προϊόντα με πλούσιες φαρμακευτικές και βιολογικές ιδιότητες (πολυφαινόλες, γιγαρτέλαιο) και βιολειτουργικά
τρόφιμα (άλευρα).

Στην αποσυμφόρηση της περιόδου αιχμής στην οινοποίηση καθώς οι διαδικασίες απόσταξης θα μπορούν να έπονται χρονικά. Τα υπολείμματα οινοποίησης θα αποξηραίνονται και θα η διαδικασία απόσταξής τους θα μπορεί να έπεται σημαντικά της διαδικασία οινοποίησης και να μην είναι ταυτόχρονη. Η καινοτόμος αυτή διαδικασία θα συμβάλλει επίσης στην καλύτερη διαχείριση των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.

Ο βαθμός διαφοροποίησης τεχνικών-ποιοτικών χαρακτηριστικών της προτεινόμενης καινοτομίας σε σχέση με τα υφιστάμενα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς επιφέρει βαθιά αλλαγή στη διαδικασία επεξεργασίας και οργάνωσης των υπολειμμάτων οινοποίησης.


Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προτείνει μία τελείως διαφορετική, καινοτόμο και οικονομική διαδικασία διαχείρισης των υπολειμμάτων (ξήρανση των υπολειμμάτων οινοποίησης, συντήρηση, αποθήκευση ή/και μεταφορά τους, ξήρανση των υπολειμμάτων απόσταξης, συντήρηση, αποθήκευση ή/και μεταφορά τους). Εκτός από την τεχνική όμως καινοτομία (βελτιστοποιημένη ξήρανση δύο σταδίων), η ξήρανση των υπολειμμάτων της πρότασής μας, αποσκοπεί κυρίως στην οργανωτική καινοτομία, καθώς τα αποξηραμένα υπολείμματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όποτε ο χρόνος και ο χώρος των οινοποιείων το επιτρέψουν και όχι αναγκαστικά αμέσως μετά την οινοποίηση ή την απόσταξη τους.

Οι βασικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου από τα Μέλη θα είναι οι εξής:

Το ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΚΚΑΛΗ, ως Συντονιστής Φορέας του έργου, διαμεσολαβητής και διευκολυντής καινοτομίας, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Συνολική διαχείριση του έργου

  • Διασύνδεση των εταίρων της επιστημονικής – ερευνητικής κοινότητας με τους παραγωγικούς φορείς

  • Συντονισμός για την επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ο. που προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς και επιστημονικούς χώρους

  • Ενέργειες διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων και των γνώσεων του έργου

Ο ΕΛΚΕ ΓΠΑ, ως ερευνητικός οργανισμός, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Συλλογή και επεξεργασία και ανάλυση και δεδομένων για το σχεδιασμό του πιλοτικού

  • Σχεδιασμός για την ανάπτυξη του πιλοτικού

  • Παρακολούθηση της δοκιμαστικής λειτουργία και βελτιστοποίηση του πιλοτικού που θα εγκατασταθεί στον «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝ/ΣΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Π.Ε.»

  • Παρακολούθηση της Κανονικής λειτουργίας και αξιολόγηση του πιλοτικού που θα εγκατασταθεί στον «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝ/ΣΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Π.Ε.»

  • Συμμετοχή στις συναντήσεις της Ε.Ο. και στη διάδοση των αποτελεσμάτων

Η ΕΔΟΑΟ, ως αγροδιατροφικός φορέας, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
Διατύπωση προβλήματος/ιδέας σε εθνικό επίπεδο:

  • Παροχή δεδομένων για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του πιλοτικού

  • Συμμετοχή στις συναντήσεις της Ε.Ο. και στη διάδοση των αποτελεσμάτων

  • Ενέργειες διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων σε εθνικό διεπαγγελματικό

  • επίπεδο.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Π.Ε., ως αγροδιατροφικός φορέας, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Διατύπωση προβλήματος/ιδέας

  • Παροχή δεδομένων για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του πιλοτικού

  • Παροχή δεδομένων, δειγμάτων και χώρου και προσωπικού για την εγκατάσταση δοκιμαστική λειτουργία, βελτιστοποίηση, κανονική λειτουργία και αξιολόγηση του πιλοτικού

  • Συμμετοχή στις συναντήσεις της Ε.Ο. και στη διάδοση των αποτελεσμάτων

Η VENCON-N. ΒΑΡΣΟΣ Α.Ε., ως φορέας μεταφοράς τεχνογνωσίας, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Παροχή εξοπλισμού για την πιλοτική εφαρμογή

  • Παροχή τεχνογνωσίας για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, δοκιμαστική λειτουργία, βελτιστοποίηση, κανονική λειτουργία και αξιολόγηση του πιλοτικού

  • Συμμετοχή στις συναντήσεις της Ε.Ο. και στη διάδοση των αποτελεσμάτων

H ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ, ως περιβαλλοντική ΜΚΟ, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Ενημέρωση σχετικά με τη βιοοικονομία και τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει. Μεταφορά γνώσεων και εμπειριών από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι

  • Συμμετοχή στις συναντήσεις της Ε.Ο.

  • Διάχυση και διάδοση των αποτελεσμάτων και των γνώσεων του έργου.

Απο την πρώτη αποξήρανση στέμφυλων, στο πλαίσιο του έργου Οινόβιο!

Παραδοτέα Έργου

ΕΕ1

Απαιτήσεις και προδιαγραφές - Αναλυτικός σχεδιασμός πιλοτικού.

Συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων και επεξεργασία τους για την ανάπτυξη της προτεινόμενης λύσης και της γενική υλοποίησης του έργου

ΕΕ2

Μελέτη σχεδιασμός κατασκευή κι εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος ξήρανσης.

ΕΕ3

Συλλογή και προεπεξεργασία υπολειμμάτων οινοποίησης κ απόσταξης. Συλλογή και συστηματική ξήρανση των υπολειμμάτων, διαφορετικών ποικιλιών, για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και την αποφυγή αλλοιώσεων. Η πρώτη αυτή φάση επεξεργασίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για να καταλήξει στη μείωση της περιεκτικότητας του προϊόντος σε υγρασία, σε ένα επίπεδο που να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την αλλοίωση του προϊόντος και να επιτρέπει την αποθήκευσή του σε σταθερή κατάσταση.

ΕΕ4

Βελτιστοποίηση διαδικασιών ξήρανσης. Είναι απαραίτητο η επεξεργασία των υπολειμμάτων να συνοδεύεται από βελτιστοποίηση της διαδικασίας όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ολικά φαινολικά συστατικά και αντιοξειδωτική ικανότητα) του τελικού παραγόμενου παραπροϊόντος ανάλογα τη χρήση για την οποία προορίζεται. Τη διαδικασία της ξήρανσης θα ακολουθεί εξυγίανση για τον περιορισμό του μικροβιακού φορτίου, και στη συνέχεια συσκευασία του τελικού προϊόντος. Τα τελικά παραπροϊόντα θα έχουν τελικό ποιοτικό χαρακτηρισμό όσον αφορά στα βιοενεργά συστατικά ενδιαφέροντος από τη βιομηχανία τροφίμων.

ΕΕ5

Διάχυση και διάδοση αποτελεσμάτων. Εκτός από τη διάδοση των αποτελεσμάτων μέσω του ΕΑΔ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου της ΕΣΚ, προβλέπονται δράσεις δημιουργίας έντυπου υλικού, συμμετοχή σε ημερίδες, χρήση διαδικτύου, δραστηριότητες δικτύωσης με άλλες ομάδες και ενημέρωσης/εκπαίδευσης των μελών, καθώς και δημοσιεύσεις σε Διεθνή συνέδρια.

bottom of page