Σχετικά
Ο αμπελοοινοκομικός τομέας αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τομής οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η διαχείριση των υπολειμμάτων οινοποίησης αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και ευκαιρία για περαιτέρω οφέλη εάν αξιοποιηθούν για τους σκοπούς της βιοοικονομίας όπως αυτή ορίζεται από ΕΕ και ΟΟΣΑ. Η διαχείριση των υπολειμμάτων οινοποίησης και η απόρριψη τους δημιουργεί προβλήματα στους ίδιους τους οινοποιούς, που πολλές φορές τα προσφέρουν δίχως αμοιβή προκειμένου να αποφορτίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Ιδιαίτερα στα οινοποιεία στα οποία ακολουθεί η παραγωγή αποσταγμάτων, προκαλείται χρονική και χωρική συμφόρηση στις διαδικασίες οινοποίησης και απόσταξης, ελλείψει συστήματος συντήρησης και αποθήκευσης των υπολειμμάτων οινοποίησης έως τη διαδικασία απόσταξής τους.
Στην μελλοντική κατάσταση, με την ξήρανση των υπολειμμάτων οινοποίησης και απόσταξης θα μειωθεί το ρυπογόνο τους φορτίο, θα αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους και θα οργανωθούν οι διαδικασίες παραγωγής.
Στόχοι του Έργου
Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι να δώσει λύση στη διαχείριση των υπολειμμάτων για τους σκοπούς της βιοοικομίας, εισάγοντας την προεπεξεργασία με ξήρανση των υπολειμμάτων οινοποίησης και απόσταξης καθώς:
Θα οδηγήσει στην προσέγγιση μηδενικών εκροών αποβλήτων και ρυπογόνου φορτίου (zero waste) ενώ μετά την ξήρανση και επεξεργασία των υπολειμμάτων οινοποίησης θα προκύψουν πλέον βιοδραστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών προωθώντας έτσι ένα καινοτόμο μοντέλο βιοοικονομίας για τον αμπελοοινοκομικό τομέα.
Θα αποσυμφορηθεί η περίοδος αιχμής στην οινοποίηση καθώς οι διαδικασίες απόσταξης θα μπορούν να έπονται χρονικά, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο, θα συμβάλλει επίσης στους παρακάτω παγκόσμιους «Στόχους Βιώσιμης
Ανάπτυξης» (Sustainable Development Goal -SDG):
Η προτεινόμενη μεθοδολογία υλοποίησης του έργου βασίζεται στα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης νέων
προϊόντων/διαδικασιών και περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
1
Συλλογή και προεπεξεργασία υπολειμμάτων οινοποίησης
2
Βελτιστοποίηση διαδικασιών ξήρανσης
3
Διάχυση και διάδοση αποτελεσμάτων